Om onze standpunten te bekrachtigen, kennis te vergroten en te delen zijn wij sinds kort aangesloten bij de PMSE, Nederlandse Belangenvereniging Draadloze A/V verbindingen.
Wat is het probleem?
Draadloze (audio- en video-) verbindingen voor uw productie zijn afhankelijk van frequentieruimte. Helaas is frequentiespectrum schaars en niet “oprekbaar”, zodat nieuwe technieken vrijwel altijd ten koste gaan van bestaande gebruikers. Grote marktpartijen waaronder Google, Microsoft, Dell, Philips en anderen zien enorme potentie in diverse nieuwe mobiele toepassingen voor de consument, waarvoor echter wel frequentiespectrum nodig is. De huidige beschikbare frequentieruimte voor draadloze verbindingen voor productie heeft de warme belangstelling van onder meer genoemde marktgiganten om deze grootschalig voor consumententoepassingen te gaan exploiteren. De overheid gaat in basis uit van de hoogste bieder voor delen van het spectrum, waarmee bij uitblijven van initiatieven vanuit onze entertainment branche, het gebruik van draadloze microfoons, intercoms, reportagezenders, et cetera in de komende jaren mogelijk ernstig wordt beperkt, zo niet onmogelijk wordt.
Wat proberen we te bereiken?
De Nederlandse theater-, omroep, film- en special events industrie (PMSE: Program Making & Special Events) biedt in Nederland werk aan tienduizenden mensen en produceert dagelijks honderden TV programma’s, theatervoorstellingen, radio-uitzendingen en special events voor de gehele Nederlandse bevolking. De sociale en economische belangen op dit gebied worden echter niet behartigd richting overheid en dreigen daarmee stilzwijgend te vergaan! De PMSE streeft ernaar frequentieruimte van voldoende kwantiteit en kwaliteit veilig te stellen om theater-, omroep, film- en special events-producties ook in de nabije toekomst te kunnen blijven realiseren. De PMSE is van mening dat daarvoor een nieuwe, breed gedragen samenwerking van alle belanghebbenden welke zich richting overheid inzet, noodzakelijk is.
De consequenties van mislukken
Ondenkbaar! Kunnen acteurs, presentatoren, artiesten en technici weer “aan een draadje”? We moeten de overheid duidelijk maken dat musicals, tv-programma’s, sportevenementen, live concerten niet meer, of slechts ingrijpend aangepast kunnen worden uitgevoerd met alle sociale, culturele en economische gevolgen van dien, mochten we onvoldoende frequentieruimte overhouden. We moeten duidelijk maken dat het benodigde spectrum in dit geval niet zondermeer aan de hoogste bieder kan of mag worden toegewezen. Dit probleem gaat niet worden opgelost met nieuwe technieken zoals digitale draadloze microfoons, de voorgestelde verhuizing naar geheel andere frequentiebanden of op andere wijze “door uw leverancier”!
Reactie plaatsen
Reacties